Mustafa Kemal Atatürk Vikipedi
Atatürk’ün hayatı hakkında bilgi kısa kompozisyon ödevi için, Atatürk nasıl bir insandı? kişiliği karakteri hakkında bilgiler. Mustafa Kemal Atatürk biyografi detayları, Ataürk’ün katıldığı savaşlar, sorularına yanıt vermeye çalışacağız. Gerçi Ulu önder Mustafa Kemal’in cephede ülkenin bekası için savaşlarla geçmiş olan hayatını ne kadar kısaltabileceğimiz de tartışılır.
Bizlerde Ozguncel.com ailesi olarak bu önemli şahsiyetin ruhunu incitmeden her Türk insanının bilmesi ve tanıması gerektiği kadarını paylaşmaya calışacağız.
Yanlış ve eksik paylaşımda bulunduğumuzu düşünen takipçilerimiz lütfen bu konuda bizleri uyarsın.
Atatürk Resimleri Foto Galerisi
Ulu Önder Atatürk Kimdir?
Atatürk Selanik doğumludur. Muhacir bir ailenin tek çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Doğum tarihi 1881‘dir Atatürk’ün annesi ev hanımı olan Zübeyde hanım, babası Ali Rıza efendidir. Eğitim hayatına doğduğu yer olan Selanik’te başlamış, İlk öğrenimini mahalle mektebi Şemsi Efendi İlkokulu tamamlamıştır. Ardından Selânik Mülkiye Rüştiyesi‘ne başlamış fakat Kaymak Hafız adlı Arapça öğretmeninin kendisine haksız yere sopa ile vurması nedeniyle okuldan ayrılmıştır. Lise yıllarında komşusunun çocuklarından birini askeri kıyafet içerisinde gören ve askerlik mesleğine hefeslenen Mustafa, annesi razı gelmese de subaylık sınavlarına katılır ve başarı ile sınavı verdikten sonra Manastır Askerî Lisesi’nde eğitim görmeye başlar. Okulunda başarısını kısa sürede ispatlayan Sarı saçlı mavi gözlü genç dehaya matematik öğretmenliği yapan Yüzbaşı Mustafa Efendi, kendisiyle aynı ismi taşıyan küçük Mustafa’ya ilave olarak “Kemal” ismini taktı. Ardından 1902 yılında Kara Harp Okulunu ve 1905 yılında Harp Akademisini başarı ile tamamlar.
Orduda bir vazifeler almış ve başarı ile yerine getirşmiştir. 1913 yılında Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Ataşe Militer olarak görev aldı.
Birinci Dünya savaşı (1. Cihan harbi) sırasında, Çanakkale Muharebelerinde, Tümen Komutanı olarak görev yapıı. 1916 yılından itibaren, Doğu ve Güney cephelerinde Kolordu ve Ordu Komutanlığı yaptı. Bitlis ve Muş’u düşman işgalinden kurtaran kuvvetlerin başındaydı. Filistin ve Suriye cephelerinde görev aldı.
Mondros Mütarekesi’nden sonra Sevr Anlaşması hükümlerine dayanılarak ülkenin yabancılar tarafından işgali üzerine, son Osmanlı padişahı Vahdettin Han tarafından Anadolu’ya gönderildi.19 Mayıs 1919′da Samsun’a çıkarak Türk millî mücadelesini başlattı.Amasya Genelgesi, Sivas ve Erzurum Kongrelerini topladı. Askerî görevlerinden istifa ederek 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni topladı. Meclis Başkanı seçildi.5 Ağustos 1921′de Başkomutanlık görevini üstlenerek Anadolu’nun Yunan işgalinden kurtarılması için mücadeleye devam etti. Sakarya Meydan Savaşı’nı kazandı. 19 Eylül 1921′de Meclis tarafından kendisine Mareşal ve geleneksel Gazi ünvanı verildi.
1923’te cumhuriyetimizi ilan etti. ve çeşitli yenilikler, İlke ve inkılaplar yaptı. Mustafa Kemal Atatürk Neden öldü? sorusunun yanıtı da şu şekildedir. Hayatı savaşlarla, zor kararlarla, üzüntü, stres ve kederle geçmiş olan ulu önder Mustafa Kemal, çağın en büyük hastalıkları arasında bulunan Sigara ve Alkol bağımlılığına sahipti.. Bu nedenle Kendi deyimlerinden birinden alıntı yaparak açıklamak gerekirse “O’nun naciz bedeni” bu kadar ağır yükü daha fazla kaldıramadı. Doktorların ikazlarına da aldırış etmediği için uzun yıllar boyunca onu içten içe kemiren ve ciğerlerinin bitmesine sebep olan Siroz Hastalığı nedeniyle 10 Kasım 1938 yılında bir son bahar sabahında saat 7:00 sularında heniz 57 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Evet bir devir kapanmıştı.
Dünya üzerinde liderlik vasıflarını hakkıyla yerine getiren kendi dönemi ve sonrasında şu anda olduğu gibi bir çok yerli yabancı aydın tarafından örnek alınmış ve örnek alınmaya devam etmiş gerçek bir lider olarak bu dünyadan ebediyete göçmüştür.. Kendisini bir kez daha rahmetle anıyoruz. Allah Türk halkını korusun.
ay ne atatürkü çocuk hakkı
ay bişey yok valla
Kral Midas Efsaneleri hakkında detaylı bilgi burada…
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı yenilikler maddeler halinde ve resimli bir şeklide paylaşılmıştır.